日本語情報
基本情報
氏名
秋本 正博氏名よみがな(教員一覧並び順決定時のみ利用)
あきもとまさひろ職階
准教授学位
博士(農学)資格
学歴・職歴
1994年 北海道大学農学部農学科 卒業1996年 北海道大学農学部大学院農学研究科 修士課程修了
1999年 北海道大学農学部大学院農学研究科 博士後期課程修了
1999年 帯広畜産大学畜産学部 助手
2005年 帯広畜産大学畜産学部 講師
2007年- 現職
自己紹介
1970年生まれ、群馬県の前橋出身です。もともと高校生までは文系のクラスにいたのですが、気が付いたら作物を扱う身になっていました。畑で作物を栽培する研究をしているので、シーズン中は日がな一日畑にいます。季節ごとに学生と一緒に畑を耕し、種をまき、花を咲かせて稔りを迎えるという生活を送っており、作物の生長の様が自分の暦になっています。「日曜日のありがたさが分かるくらい、平日は一所懸命はたらく」ことをモットーに、シーズン中は黙々とはたらき、シーズンオフはあちこち遊びに出かけ回っています。
写真1
写真2
備考
連絡先
電話番号
0155ー49ー5480FAX番号
メールアドレス
akimoto@obihiro.ac.jp居室
居室のある建物
総合研究棟Ⅰ号館部屋番号
E3202-2部屋番号をウェブサイトに掲載希望
はい学部(ユニット)
所属ユニット
植物生産科学ユニット大学院(専攻・コース)
所属専攻・コース(その1)
畜産科学専攻/植物生産科学コース所属専攻・コース(その2)
畜産科学専攻博士後期課程所属・担当
所属(その1)
研究域/環境農学研究部門/植物生産科学分野/植物生産科学系所属(その2)
別科/別科主任所属(その3)
次世代農畜産技術実証センター/特別研究推進分野リンク
研究室(名称)
研究室(ウェブサイトURL)
Researchmap
https://researchmap.jp/read0192796研究業績・特許(J-GLOBAL)
その他のリンク(その1)
研究シーズ : https://www.obihiro.ac.jp/facility/crcenter/seeds/369その他のリンク(その2)
帯広畜産大学で自分のやりたい研究を見つけよう! : https://www.obihiro.ac.jp/find-research/category/industry研究紹介
My Dream
十勝の畑に新たな彩りを研究テーマ
新規作物の十勝地方への導入と新たな栽培方法の開発研究分野
作物学, 栽培学, 草地学, 育種学, 生態遺伝学, 進化生態学, 植物遺伝資源学キーワード
食用作物, 飼料作物, 油糧作物, 作物栽培, 遺伝資源, 品種改良, ライムギ, オオムギ, ラッカセイ, 牧草, エゴマ, ヒマワリ, ダッタンソバ, 陸稲研究紹介
十勝地方の畑では、古くからコムギ、甜菜、豆類、馬鈴薯の4つの作物を基幹とした輪作が行われています。その一方で、これらの作物に加えて新たな作物を栽培したいと考える農家も少なくありません。私の研究は、世界中に存在する作物の中から、利用価値が高く、農家に経済的な利益をもたらしてくれそうな物を見つけ出し、十勝地方の畑への導入を試みるものです。
作物を新規に導入するためには、その土地の環境に適応した品種の選抜や育種を行わなければなりません。また、収量や品質を高めるための最適な栽培方法を確立する必要もあります。例えば、ライムギはパンなどへ加工される重要な食材ですが、日本ではほとんど生産されていません。十勝地方においていち早く産地化が図れれば、農家に多くの利益をもたらすことができるでしょう。写真「本学の実験圃場で栽培したライムギ」参照。現在、ライムギを十勝地方に新規導入するため、世界中から集めたライムギ品種の中から十勝地方の気象環境に適性のあるものを選び出す試験を行っています。また、ライムギは草丈が高い作物なため、雨や風で倒伏しやすい短所を持ちます。私の研究では、倒伏しにくいライムギ品種の交雑育種や、ライムギを倒伏しにくく栽培するための肥培管理法、栽植密度、播種・収穫時期などの検討も行っています。さらには、食材として品質に優れたライムギを収穫するための栽培技術の開発も手掛けています。
研究対象としている作物は、オオムギ、ラッカセイ、エゴマ、ヒマワリ、ソバ、飼料作物類など多岐にわたります。写真「研究対象として栽培している作物」参照。ライムギ同様、これらの作物についても、十勝地方の冷涼な環境下で多収かつ高品質に生産していくための栽培体系の確立を目標として、効率的な栽培方法の開発や優良品種の育種・選抜を行っています。
私の研究の多くは、農家や企業などとの共働により行われています。研究の成果を実際の生産現場で実践してもらうことにより、技術の実用性の検討や新たな課題の発掘を行っています。
研究紹介画像
【改良後】現在取り組んでいる研究テーマ一覧
- ライムギの二期作栽培による飼料、および食用穀粒の生産
- シードプライミング法による低温条件下での発芽力の改善
- シードエンリッチメント法によるカルシウムの施用が牧草類の耐塩性におよぼす効果
- 摘芯処理によるダイズの生産性改善
- 十勝地方におけるラッカセイの適正栽培法の確立
【改良前】現在取り組んでいる研究テーマ一覧
- ライムギの二期作栽培による飼料、および食用穀粒の生産
- シードプライミング法による低温条件下での発芽力の改善
- シードエンリッチメント法によるカルシウムの施用が牧草類の耐塩性におよぼす効果
- 摘芯処理によるダイズの生産性改善
- 十勝地方におけるラッカセイの適正栽培法の確立
関連産業分野
農業, 畜産業, 食品加工業, 食品流通業, 農薬, 農業資材, 種苗所属学会
日本作物学会, 日本草地学会, 日本育種学会, 日本雑草学会, 北海道畜産草地学会, 十勝農学談話会Editor
Editorial Board
プロジェクト
プロジェクト(その1)
十勝グランナッツプロジェクトプロジェクト(その2)
農林水産省委託プロジェクト「農業における昆虫等の積極的利活用技術の開発」学部生向け
卒業研究として指導可能なテーマ
メッセージ
「いかに作物の生産性を向上させていくか?」この課題に対し、我々は2つの解決策を持っています。ひとつは、既存の作物に対し、品種改良や栽培環境の改善を行い、更なる増収を期待することです。もうひとつは、優れた特性(寒さや乾燥に強いなど)を持つ有用な植物を新たに見出し栽培化することで、今まで耕作が行えなかった地域での作物生産を可能にすることです。私は、両者の立場から問題解決に取り組んでおり、一般作物の栽培方法の改善や、将来北海道地方への導入が期待できる有用な栽培植物や野生植物の探索・特性評価を行っています。さらに、有用ながら絶滅が危惧される植物については、その保護・保存管理法の確立について研究を行っています。
スペシャルコンテンツ「ぎゅ牛〜っとちくだい」
ラッカセイ : https://www.obihiro.ac.jp/gyugyutto/5491
スペシャルコンテンツ「畜大人インタビュー」
英語情報
基本情報
氏名
AKIMOTO Masahiro職階
Associate Professor学位
D.Agr.資格
学歴・職歴
自己紹介
I was born in 1970 in Maebashi, Gumma Prefecture. I had an arts background until high school, but now I find myself dealing with crops. Since I research the cultivation of field crops, I spend all day in the field during the growing season. I plow the fields, sow flower seeds, and bring in the harvest with students every season. This life makes crop growth my calendar. With the motto of “working as hard as possible on weekdays in order to appreciate Sunday,” I work silently during the growing season; during the off season, I enjoy activities at various places.
備考
居室
居室のある建物
General Research Building I部屋番号
E3202-2部屋番号をウェブサイトに掲載希望
Yes学部(ユニット)
所属ユニット
Plant Production Program大学院(専攻・コース)
所属専攻・コース(その1)
Doctoral and Master's Program of Animal Science and Agriculture/Plant Production Science所属専攻・コース(その2)
畜産科学専攻博士後期課程所属・担当
所属(その1)
Research Department/Department of Agro-environmental Science/Division of Plant Production Science/Section of Plant Production Science所属(その2)
Practical Agriculture and Animal Husbandry Program/Director所属(その3)
Agritech and Livestock Innovation Hub/Strategic Research Promotion Divisionリンク
研究室(名称)
研究室(ウェブサイトURL)
Researchmap
https://researchmap.jp/read0192796?lang=en研究業績・特許(J-GLOBAL)
研究紹介
My Dream
New color to the field in Tokachi研究テーマ
Introduction of new crops to Tokachi region and development of new cultivation methods研究分野
Crop Science, Agronomics, Grassland Science, Plant Breeding Science, Ecolocigal Genetics, Evolutional Ecology, Plant Genetic Resourcesキーワード
Food crop, Forage crop, Oil crop, Cultivation technic, Plant genetic resources, Plant breeding, Rye, Barley, Peanut, Temperate grass, Perilla, Sunflower, Tartary backwheat, Upland rice研究紹介
In fields in the Tokachi region, the rotation of four crops (wheat, sugar beets, beans and potatoes) has been practiced from long ago. But many farmers hope to cultivate new crops in addition to these. In my research I look for things that are highly valuable from crops around the world and that are likely to bring economic benefits to farmers, and I try to introduce them to fields in the Tokachi region.
In introducing crops, breeds that are adapted to the environment of the land must be selected and breeding must be conducted. It's also necessary to establish optimal cultivation methods to increase yields and quality. For example, although rye is important as a crop that's processed into bread, little of this grain is produced in Japan. If we can start producing rye in the Tokachi district before it's grown in other regions, we'll bring many benefits to farmers. (Refer to the photo “Rye grown on an experimental field at our university.”) In introducing rye to the Tokachi district, we're conducting tests to select varieties from around the world that are suitable for the meteorological environment of the Tokachi district. Since rye grows tall, it has the disadvantages of being prone to lodging by rain and wind. In my research, we're cross breeding rye varieties to find ones that resist stem lodging. In addition, we're trying to find fertilization control methods, planting densities, and sowing and harvest times that best mitigate lodging in rye. In addition, we're developing technology to cultivate top-quality rye for use in foods.
Our research subjects include a wide variety of crops, such as barley, peanuts, wild sesame, sunflowers, buckwheat and grass crops. (Refer to the photo “Crops cultivated in our research.”) We aim to establish a crop cultivation system that achieves high yields and high quality for the crops mentioned above in the same way as for rye under the cool environment of the Tokachi district. Toward this goal, we also develop efficient cultivation methods and we breed and select excellent varieties of the crops.
Much of my research is carried out in collaboration with farmers and companies. In that collaboration, we're studying the practicality of the agricultural technology and discovering new issues by having the results of our research put into practice at production sites.
研究紹介画像
現在取り組んでいる研究テーマ一覧
- Production of feed and edible grains by double cropping cultivation of rye
- Improvement of germinability at low temperature conditions with seed priming method
- Effect of application of calcium by seed enrichment method on salt tolerance of grasses
- Soybean productivity improvement by tip-clipping treatment
- Establishment of proper cultivation of groundnut in the Tokachi region
関連産業分野
Agriculture, Animal husbandry, Food processing industry, Food distribution business, Pesticide, Agricultural materials, Seed所属学会
Crop Science Society of Japan, Japanese Society of Grassland Science, Japanese Society of Breeding, The Weed Science Society of Japan, Hokkaido Society of Livestock and Grassland ScienceEditor
Editorial Board