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加藤 清明

日本語情報

基本情報

氏名

加藤 清明

氏名よみがな(教員一覧並び順決定時のみ利用)

かとうきよあき

職階

教授

学位

博士(農学)

資格

学歴・職歴

1989年 北海道大学大学院農学研究科農学専攻修了
1999年 博士(農学)学位取得(北海道大学)
1989-1995年 ポーラ化成工業株式会社 研究員
1995年- 現職

自己紹介

学生時代からこれまで、主食の米にこだわって、研究をしてきました。その縁で最近は、十勝の地酒「十勝晴れ」の原材料になる米生産のお手伝いを学生のみなさんと一緒にしています。最近は、あんこの美味しさに魅力を感じ、アズキの研究にも取り組んでいます。

写真1

写真2

備考

連絡先

電話番号

FAX番号

メールアドレス

kiyoaki@obihiro.ac.jp

居室

居室のある建物

総合研究棟I号館

部屋番号

S3105

部屋番号をウェブサイトに掲載希望

はい

学部(ユニット)

所属ユニット

植物生産科学ユニット

大学院(専攻・コース)

所属専攻・コース(その1)

畜産科学専攻植物生産科学コース

所属専攻・コース(その2)

畜産科学専攻博士後期課程

所属・担当

所属(その1)

研究域環境農学研究部門/植物生産科学分野/植物生産科学系

所属(その2)

次世代農畜産技術実証センター/特別研究推進分野

リンク

研究室(名称)

研究室(ウェブサイトURL)

Researchmap

https://researchmap.jp/ankome-1234

研究業績・特許(J-GLOBAL)

その他のリンク(その1)

研究シーズ : https://www.obihiro.ac.jp/facility/crcenter/seeds/371

その他のリンク(その2)

帯広畜産大学で自分のやりたい研究を見つけよう! : https://www.obihiro.ac.jp/find-research/category/food

研究紹介

My Dream

お米の新たな健康機能性の探索

研究テーマ

健康機能性を強化する炊飯米成分の特定と成分量を制御する遺伝子の解明

研究分野

遺伝学, 植物育種学, 植物ゲノム科学

キーワード

イネ, アズキ, 遺伝子, 染色体, ゲノム, 遺伝子発現, メタボライト, アレルギー, 免疫

研究紹介

日本の食糧基地といわれる北海道は、主要な作物の栽培北限でもあります。この栽培限界地域における作物生産の安定化を目指したイネとアズキの品種改良に必要な遺伝子の探索に関する研究を進めています。
一方で、決定的な治療・対策がまだ確立されていないために急増する様々なアレルギー疾患は社会問題の一つとなっています。特に、従来の動物性タンパク質に加えて、米や小麦など主食となる穀物でも食物アレルギーが生じる事態となり、その発症も乳幼児から成人に至るまで広い年齢層に広がって、深刻な問題となっています。そこで、特定のイネ品種に見いだされた抗食物アレルギー作用の機序の解明にアレルギー学や免疫学を専門とする研究者とともに取り組んでいます。そして、その作用を強化する育種方法の開発に取り組んでいます。
研究の目指すところは、日常的に食べるご飯を介した食物アレルギーの低減化策を提案し、人々の健康で安心な食生活に貢献することです。

研究紹介画像

【改良後】現在取り組んでいる研究テーマ一覧

  • 炊飯米のもつ新たな健康機能性の探索と強化法の開発
  • 炊飯米の美味しさを決定する成分と改良法の開発
  • アズキの温度ストレス耐性メカニズムの解明と強化法の開発
  • アズキの開花システムの解明と開花期の制御法の開発

【改良前】現在取り組んでいる研究テーマ一覧

  • 炊飯米のもつ新たな健康機能性の探索と強化法の開発
  • 炊飯米の美味しさを決定する成分と改良法の開発
  • アズキの温度ストレス耐性メカニズムの解明と強化法の開発
  • アズキの開花システムの解明と開花期の制御法の開発

関連産業分野

種苗, バイオテクノロジー

所属学会

日本育種学会

Editor

Editorial Board

プロジェクト

学部生向け

卒業研究として指導可能なテーマ

  • 栽培北限地におけるイネとアズキの収量性
  • ストレス耐性、品質、食味、新規機能性など重要形質に関する遺伝的制御機構の解明と分子遺伝学的解明

メッセージ

スペシャルコンテンツ「ぎゅ牛〜っとちくだい」

スペシャルコンテンツ「畜大人インタビュー」

記事(その1)

2013年 : https://www.obihiro.ac.jp/chikudaijin/5520

記事(その2)

2018年 : https://www.obihiro.ac.jp/chikudaijin/5839

英語情報

基本情報

氏名

KATO Kiyoaki

職階

Professor

学位

D.Agr.

資格

学歴・職歴

1989 Graduate School of Agriculture, Hokkaido University
1999 D.Agr. Hokkaido University
1989-1995 Researcher, POLA CHEMICAL INDUSTRIES, INC.
1995- Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine

自己紹介

Since my school days, I've continued doing research especially on rice, our staple food. Recently, I've been working with students to help with the production of rice that will be the main ingredient of Tokachibare, a local sake of Tokachi. Recently, I've become fascinated by the taste of anko (sweetened adzuki-bean paste). I'm researching adzuki beans.

備考

居室

居室のある建物

General Research Building 1

部屋番号

S3105

部屋番号をウェブサイトに掲載希望

Yes

学部(ユニット)

所属ユニット

Plant Production Program

大学院(専攻・コース)

所属専攻・コース(その1)

Doctoral and Master's Program of Animal Science and Agriculture/Plant Production Science

所属専攻・コース(その2)

畜産科学専攻博士後期課程

所属・担当

所属(その1)

Research Department/Department of Agro-environmental Science/Division of Plant Production Science/Section of Plant Production Science

所属(その2)

Agritech and Livestock Innovation Hub/Strategic Research Promotion Division

リンク

研究室(名称)

研究室(ウェブサイトURL)

Researchmap

https://researchmap.jp/ankome-1234?lang=en

研究業績・特許(J-GLOBAL)

Focus Introduction of Researchers : https://www.obihiro.ac.jp/en/focus-kato

研究紹介

My Dream

Search for new health functionalities of rice

研究テーマ

Identification of cooked rice ingredients for strengthening health functionalities and elucidation of genes controlling component quantities

研究分野

Genetics, Plant breeding, Plant genomics

キーワード

Rice, Adzuki bean, Gene, Chromosome, Genome, Gene expression, Metabolite, Allergy, Immunity

研究紹介

Hokkaido, which is known as a food base of Japan, is the northernmost area of cultivation for many of the nation's major crops. We're conducting research to search for genes necessary for the breed improvement of rice and adzuki beans, with the aim of stabilizing crop production in regions where cultivation in limited.
However, the rapid increase in various allergic diseases in the face of a lack of decisive treatments and other countermeasures has become a social problem. It's not just conventional animal proteins that are now causing food allergies. They can be caused by even a single grain of a staple such as rice or wheat, and the age of onset has broadened to cover everyone from infants to adults, making food allergies a serious problem. Therefore, we're working with researchers who specialize in allergies and immunology to elucidate the mechanism of anti-allergic responses associated with specific rice varieties. We're also working to develop a breeding method to suppress allergic reactions.
The aim of the research is to propose measures for food allergy reductions afforded by the daily consumption of rice and to contribute to safe, healthy eating habits.

研究紹介画像

現在取り組んでいる研究テーマ一覧

  • Search for new health functionalities of cooked rice and development of strengthening method
  • Elucidation of ingredients of cooked rice and development of improved method to determine the taste
  • Elucidation of temperature stress tolerance mechanism of adzuki and development of strengthening method
  • Elucidation of flowering system of adzuki and development of control method of flowering period

関連産業分野

Seed, Biotechnology

所属学会

Japanese Society of Breeding

Editor

Editorial Board

プロジェクト