日本語情報
基本情報
氏名
加藤 清明氏名よみがな(教員一覧並び順決定時のみ利用)
かとうきよあき職階
教授学位
博士(農学)資格
学歴・職歴
1989年 北海道大学大学院農学研究科農学専攻修了1999年 博士(農学)学位取得(北海道大学)
1989-1995年 ポーラ化成工業株式会社 研究員
1995年- 現職
自己紹介
学生時代からこれまで、主食の米にこだわって、研究をしてきました。その縁で最近は、十勝の地酒「十勝晴れ」の原材料になる米生産のお手伝いを学生のみなさんと一緒にしています。最近は、あんこの美味しさに魅力を感じ、アズキの研究にも取り組んでいます。
写真1
写真2
備考
連絡先
電話番号
FAX番号
メールアドレス
kiyoaki@obihiro.ac.jp居室
居室のある建物
総合研究棟I号館部屋番号
S3105部屋番号をウェブサイトに掲載希望
はい学部(ユニット)
所属ユニット
植物生産科学ユニット大学院(専攻・コース)
所属専攻・コース(その1)
畜産科学専攻/植物生産科学コース所属専攻・コース(その2)
畜産科学専攻博士後期課程所属・担当
所属(その1)
研究域/環境農学研究部門/植物生産科学分野/植物生産科学系所属(その2)
次世代農畜産技術実証センター/特別研究推進分野リンク
研究室(名称)
研究室(ウェブサイトURL)
Researchmap
https://researchmap.jp/ankome-1234研究業績・特許(J-GLOBAL)
その他のリンク(その1)
研究シーズ : https://www.obihiro.ac.jp/facility/crcenter/seeds/371その他のリンク(その2)
帯広畜産大学で自分のやりたい研究を見つけよう! : https://www.obihiro.ac.jp/find-research/category/food研究紹介
My Dream
お米の新たな健康機能性の探索研究テーマ
健康機能性を強化する炊飯米成分の特定と成分量を制御する遺伝子の解明研究分野
遺伝学, 植物育種学, 植物ゲノム科学キーワード
イネ, アズキ, 遺伝子, 染色体, ゲノム, 遺伝子発現, メタボライト, アレルギー, 免疫研究紹介
日本の食糧基地といわれる北海道は、主要な作物の栽培北限でもあります。この栽培限界地域における作物生産の安定化を目指したイネとアズキの品種改良に必要な遺伝子の探索に関する研究を進めています。
一方で、決定的な治療・対策がまだ確立されていないために急増する様々なアレルギー疾患は社会問題の一つとなっています。特に、従来の動物性タンパク質に加えて、米や小麦など主食となる穀物でも食物アレルギーが生じる事態となり、その発症も乳幼児から成人に至るまで広い年齢層に広がって、深刻な問題となっています。そこで、特定のイネ品種に見いだされた抗食物アレルギー作用の機序の解明にアレルギー学や免疫学を専門とする研究者とともに取り組んでいます。そして、その作用を強化する育種方法の開発に取り組んでいます。
研究の目指すところは、日常的に食べるご飯を介した食物アレルギーの低減化策を提案し、人々の健康で安心な食生活に貢献することです。
研究紹介画像
【改良後】現在取り組んでいる研究テーマ一覧
- 炊飯米のもつ新たな健康機能性の探索と強化法の開発
- 炊飯米の美味しさを決定する成分と改良法の開発
- アズキの温度ストレス耐性メカニズムの解明と強化法の開発
- アズキの開花システムの解明と開花期の制御法の開発
【改良前】現在取り組んでいる研究テーマ一覧
- 炊飯米のもつ新たな健康機能性の探索と強化法の開発
- 炊飯米の美味しさを決定する成分と改良法の開発
- アズキの温度ストレス耐性メカニズムの解明と強化法の開発
- アズキの開花システムの解明と開花期の制御法の開発
関連産業分野
種苗, バイオテクノロジー所属学会
日本育種学会Editor
Editorial Board
プロジェクト
学部生向け
卒業研究として指導可能なテーマ
- 栽培北限地におけるイネとアズキの収量性
- ストレス耐性、品質、食味、新規機能性など重要形質に関する遺伝的制御機構の解明と分子遺伝学的解明
メッセージ
スペシャルコンテンツ「ぎゅ牛〜っとちくだい」
スペシャルコンテンツ「畜大人インタビュー」
記事(その1)
2013年 : https://www.obihiro.ac.jp/chikudaijin/5520記事(その2)
2018年 : https://www.obihiro.ac.jp/chikudaijin/5839英語情報
基本情報
氏名
KATO Kiyoaki職階
Professor学位
D.Agr.資格
学歴・職歴
1989 Graduate School of Agriculture, Hokkaido University1999 D.Agr. Hokkaido University
1989-1995 Researcher, POLA CHEMICAL INDUSTRIES, INC.
1995- Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
自己紹介
Since my school days, I've continued doing research especially on rice, our staple food. Recently, I've been working with students to help with the production of rice that will be the main ingredient of Tokachibare, a local sake of Tokachi. Recently, I've become fascinated by the taste of anko (sweetened adzuki-bean paste). I'm researching adzuki beans.
備考
居室
居室のある建物
General Research Building 1部屋番号
S3105部屋番号をウェブサイトに掲載希望
Yes学部(ユニット)
所属ユニット
Plant Production Program大学院(専攻・コース)
所属専攻・コース(その1)
Doctoral and Master's Program of Animal Science and Agriculture/Plant Production Science所属専攻・コース(その2)
畜産科学専攻博士後期課程所属・担当
所属(その1)
Research Department/Department of Agro-environmental Science/Division of Plant Production Science/Section of Plant Production Science所属(その2)
Agritech and Livestock Innovation Hub/Strategic Research Promotion Divisionリンク
研究室(名称)
研究室(ウェブサイトURL)
Researchmap
https://researchmap.jp/ankome-1234?lang=en研究業績・特許(J-GLOBAL)
Focus Introduction of Researchers : https://www.obihiro.ac.jp/en/focus-kato
研究紹介
My Dream
Search for new health functionalities of rice研究テーマ
Identification of cooked rice ingredients for strengthening health functionalities and elucidation of genes controlling component quantities研究分野
Genetics, Plant breeding, Plant genomicsキーワード
Rice, Adzuki bean, Gene, Chromosome, Genome, Gene expression, Metabolite, Allergy, Immunity研究紹介
Hokkaido, which is known as a food base of Japan, is the northernmost area of cultivation for many of the nation's major crops. We're conducting research to search for genes necessary for the breed improvement of rice and adzuki beans, with the aim of stabilizing crop production in regions where cultivation in limited.
However, the rapid increase in various allergic diseases in the face of a lack of decisive treatments and other countermeasures has become a social problem. It's not just conventional animal proteins that are now causing food allergies. They can be caused by even a single grain of a staple such as rice or wheat, and the age of onset has broadened to cover everyone from infants to adults, making food allergies a serious problem. Therefore, we're working with researchers who specialize in allergies and immunology to elucidate the mechanism of anti-allergic responses associated with specific rice varieties. We're also working to develop a breeding method to suppress allergic reactions.
The aim of the research is to propose measures for food allergy reductions afforded by the daily consumption of rice and to contribute to safe, healthy eating habits.
研究紹介画像
現在取り組んでいる研究テーマ一覧
- Search for new health functionalities of cooked rice and development of strengthening method
- Elucidation of ingredients of cooked rice and development of improved method to determine the taste
- Elucidation of temperature stress tolerance mechanism of adzuki and development of strengthening method
- Elucidation of flowering system of adzuki and development of control method of flowering period
関連産業分野
Seed, Biotechnology所属学会
Japanese Society of BreedingEditor
Editorial Board