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木下 幹朗

日本語情報

基本情報

氏名

木下 幹朗

氏名よみがな(教員一覧並び順決定時のみ利用)

きのしたみきお

職階

教授

学位

博士(農学)

資格

学歴・職歴

1985年4月 - 1989年3月 帯広畜産大学 畜産学部 農産化学科
1989年4月 - 1991年3月 帯広畜産大学大学院 農産化学専攻
1991年4月 - 1995年3月 東北大学大学院 農学研究科 食糧化学専攻博士後期課程
1995年10月 - 1998年9月 科学技術振興機構 科学技術特別研究員(国立循環器病センター研究所派遣)
1998年9月 - 1999年9月 岡崎国立研究機構基礎生物学研究所 非常勤・特別協力研究員
1999年10月 - 現在 帯広畜産大学

自己紹介

東京都出身、1985年高校卒業と同時に畜大に入学、6年後仙台大阪岡崎と本州に約10年修行の旅に出たのち、なぜか帯広に舞い戻り、すでに20年経過しました。週末は病気の治療(2型糖尿病予備軍)を兼ねて自身に、夏は30kmの自転車こぎ、冬は10kmの歩くスキーを課しております。

写真1

写真2

備考

連絡先

電話番号

0155-49-5545

FAX番号

メールアドレス

kinosita@obihiro.ac.jp

居室

居室のある建物

総合研究棟3号館

部屋番号

部屋番号をウェブサイトに掲載希望

いいえ

学部(ユニット)

所属ユニット

食品科学ユニット

大学院(専攻・コース)

所属専攻・コース(その1)

畜産科学専攻食品科学コース

所属専攻・コース(その2)

畜産科学専攻博士後期課程

所属・担当

所属

研究域生命・食料科学研究部門/食品科学分野/食品加工利用学系

リンク

研究室(名称)

研究室(ウェブサイトURL)

Researchmap

https://researchmap.jp/kino0105

研究業績・特許(J-GLOBAL)

研究シーズ : https://www.obihiro.ac.jp/facility/crcenter/seeds/5480

研究紹介

My Dream

スフィンクスの謎を食品機能のアプローチで探る

研究テーマ

複合脂質とくにスフィンゴ脂質の食品機能性、各種複合脂質の化学特性の解析

研究分野

食品機能学, 食品化学, 脂質生化学, 油脂化学

キーワード

スフィンゴ脂質, アポトーシス, 大腸腺腫, 糖脂質, 消化管炎症, 機能性食品

研究紹介

当研究室では、脂質の化学・生化学および食品機能性をキーワードとして研究に取り組んでおります。また地域の農作物の食品機能性評価についても地域貢献の視点から取り組んでおります。

  1. 植物・真菌スフィンゴ脂質の構造とその食品機能性
    当研究室では、初代教授の藤野先生が世界で初めてスフィンゴミエリン(動物組織に多く存在するスフィンゴ脂質の1種)の構造を決定され、また大西教授が植物スフィンゴ脂質の化学特性を総括したこともあり、植物由来のスフィンゴ脂質の研究を継続して行っています。最近は植物や微生物に由来のスフィンゴ脂質、特にグルコシルセラミドの食品機能性についての研究を行い、大腸腸腺腫発症抑制効果、皮膚炎緩和効果、腸管炎症抑制効果等を報告してきました。現在これらの機構がどのようにして生じるのか?を目的に、細胞や実験動物を用いて悪戦苦闘しております。
  2. 動物由来機能性リン脂質の構造とその食品機能性
    リン脂質はグリセロール骨格3位に結合する極性基や1位の結合様式の違いにより、様々な種類があります。近年、その立体構造の違いによりリン脂質は異なる機能性を示すことが明らかになってきています。たとえば、脳神経系に多いプラズマローゲンは1位にビニルエーテル結合を持つリン脂質ですが、一般的なジアシル型リン脂質にはない神経アポトーシス抑制効果を示すことがわかってきております。我々の研究室ではプラズマローゲンを含む機能性リン脂質に注目し、その機能性の解明や生体利用性の向上、そして低利用・未利用資源からの供給源の探索を行っております。また、現在、医学部との共同研究により疾病における血液中の特定のリン脂質の増減に着目し、疾病マーカー探索を行っています。
  3. 十勝産ナガイモの食品機能性
    北海道十勝地方はナガイモの産地として知られ,品質の良さから海外へも輸出されています。ナガイモは、古くから漢方薬の「サンヤク」とも呼ばれ胃腸虚弱等の効用があると伝承されています。私たちはナガイモの消化器官に対する機能性について興味を持ち、大腸ポリープモデルDMH投与マウスにおける大腸ポリープの発症抑制効果について検討したところ、ナガイモ投与による効果が顕著でした。また、 DNAマイクロアレイを用いて、大腸の遺伝子発現の異同を解析したところ、アポトーシス関連遺伝子の発現が誘導されることを見いだしました。上記のように、北海道特に十勝地方の農作物の食品科学に関する諸問題については、可能な限り対応しております。
    (山下・木下)

研究紹介画像

食餌性セレブロシドの生理的作用

【改良後】現在取り組んでいる研究テーマ一覧

  • 複合脂質特にスフィンゴ脂質の化学特性
  • 複合脂質の食品機能性

【改良前】現在取り組んでいる研究テーマ一覧

  • 複合脂質特にスフィンゴ脂質の化学特性
  • 複合脂質の食品機能性

関連産業分野

所属学会

日本農芸化学会, 日本油化学会, 日本栄養食糧学会

Editor

Editorial Board

プロジェクト

学部生向け

卒業研究として指導可能なテーマ

メッセージ

スペシャルコンテンツ「ぎゅ牛〜っとちくだい」

スペシャルコンテンツ「畜大人インタビュー」

英語情報

基本情報

氏名

KINOSHITA Mikio

職階

Professor

学位

Ph.D. Agr.

資格

学歴・職歴

1989 Bachelor, School of Agriculture and Animal Science, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
1991 Master, Graduate School of Animal Husbandry, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
1995 Ph.D. Agr, Graduate School of Agricultural Science, Tohoku University
1995-1998 JST Postdoctoral Researcher, National Cerebral and Cardiovascular Center
1998-1999 Specially Appointed Researcher, National Institute for Basic Biology
1999-2016 Associate Professor, Obihiro Unicersity of Agriculture and Veterinary Medicine
2016-present Professor, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine

自己紹介

I was born in Tokyo. I entered Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine after graduating from high school in 1985. Six years later, I went to Honshu and studied further for 10 years in Sendai, Osaka and Okazaki. It’s been 20 years since I returned to Obihiro. On weekends, I do 30-km bicycle rides in summer and 10-km cross-country ski excursions in winter, partly to avoid developing Type 2 diabetes.

備考

居室

居室のある建物

General Research Building 3

部屋番号

部屋番号をウェブサイトに掲載希望

No

学部(ユニット)

所属ユニット

Food Science Program

大学院(専攻・コース)

所属専攻・コース(その1)

Doctoral and Master's Program of Animal Science and Agriculture/Food Science

所属専攻・コース(その2)

畜産科学専攻博士後期課程

所属・担当

所属

Research Department/Department of Life and Food Sciences/Division of Food Science/Section of Food Technology and Biotechnology

リンク

研究室(名称)

研究室(ウェブサイトURL)

Researchmap

https://researchmap.jp/kino0105?lang=en

研究業績・特許(J-GLOBAL)

研究紹介

My Dream

Find out the mystery of Sphinx with food functional approach

研究テーマ

Food functionality of compound lipids, especially sphingolipids and chemical property of compound lipids

研究分野

Food functionality, Food chemistry, Lipid biochemistry, Oleochemistry

キーワード

Sphingolipid, appotosis, Colonic adenoma, Glycolipid, Gastrointestinal inflammation, Functional food

研究紹介

Our laboratory conducts research with the key words of chemistry/biochemistry and the food functionality of fats. We also evaluate the food functionality of local farm products toward contributing to the region.

  1. The structure and food functionality of plant/fungal sphingolipids
    The first professor of our laboratory, Professor Fujino, was first person to determine the structure of sphingomyelin (a sphingolipid found in large amounts in animal tissues). Professor Onishi summarized the chemical properties of plant sphingolipids. So, our laboratory has been conducting research on sphingolipids on a continuous basis. In recent years, we’ve conducted research on the food functionalities of sphingolipids originating from plants and microbes, glucosylceramide in particular, and we’ve reported their effects in controlling the development of colorectal adenomas, intestinal inflammation, and other diseases. In our current efforts to find out how these mechanisms occur, we use cells and experimental animals.
  2. The structures and food functionalities of functional phospholipids of animal origin
    There are many phospholipids, and their types depend on the polar group that binds to the 3 position of the glycerol backbone and on the binding mode of the 1 position. In recent years, phospholipids have been found to present different functionalities depending on their conformation. For example, plasmalogens, which are contained in large amounts in the cerebral nervous system, are phospholipids with a vinyl ether bound to the 1 position. They’ve been found to have anti-neuronal apoptosis effects, which are not found in common diacyl phospholipids. Our laboratory focuses on functional phospholipids, including plasmalogens, and is seeking to elucidate their functionality, improve their bioavailability, and explore sources for them in underused or unused resources. We’re also exploring disease markers by focusing on increase and decreases in specific phospholipids in blood through joint research with the faculty of medicine.
  3. The food functionality of yams produced in Tokachi
    The Tokachi region of Hokkaido is known for producing yam, and high-quality products made from yams are even exported internationally. From olden days, yams have been used in Chinese medicine to treat gastrointestinal issues. We took an interest in the functionality of yams for digestive organs, and as a result of studying their effect of controlling the development of colon polyps in mice treated with dimethylhydrazine, yams were found to be remarkably effective for the control of colon polyps. We also analyzed the difference of the gene expression of colon using DNA microarray and found that apoptosis-related gene expression was induced by DNA microarray. As mentioned above, we do our best to address issues related to food science for farm products in Hokkaido, especially in the Tokachi region (Yamashita/Kinoshita).

研究紹介画像

現在取り組んでいる研究テーマ一覧

  • Chemical property of compound lipids, especially sphingolipids
  • Food functionality of compound lipids

関連産業分野

所属学会

Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry, Japan Oil Chemists' Society, Japan Society of Nutrition and Food Science

Editor

Editorial Board

プロジェクト