日本語情報
基本情報
氏名
大西 一光氏名よみがな(教員一覧並び順決定時のみ利用)
おおにしかずみつ職階
教授学位
博士(農学)資格
学歴・職歴
2000 北海道大学大学院農学研究科 博士課程 修了2009 帯広畜産大学 助教
2014- 現職
自己紹介
兵庫県神戸市の出身です。北海道に憧れて大学に来て以来、ずっと北海道で研究を続けています。
写真1
写真2
備考
連絡先
電話番号
0155-49-5621FAX番号
メールアドレス
onishi@obihiro.ac.jp居室
居室のある建物
総合研究棟I号館部屋番号
E3202-4部屋番号をウェブサイトに掲載希望
はい学部(ユニット)
所属ユニット
植物生産科学ユニット大学院(専攻・コース)
所属専攻・コース(その1)
畜産科学専攻/植物生産科学コース所属専攻・コース(その2)
畜産科学専攻博士後期課程所属・担当
所属
研究域/環境農学研究部門/植物生産科学分野/植物生産科学系リンク
研究室(名称)
研究室(ウェブサイトURL)
Researchmap
https://researchmap.jp/kazumitsuonishi研究業績・特許(J-GLOBAL)
その他のリンク(その1)
研究シーズ : https://www.obihiro.ac.jp/facility/crcenter/seeds/375その他のリンク(その2)
帯広畜産大学で自分のやりたい研究を見つけよう! : https://www.obihiro.ac.jp/find-research/category/food研究紹介
My Dream
研究室で新しいコムギ品種を作る研究テーマ
スペルトコムギの持つ有用遺伝子の探索・同定と育種利用研究分野
植物育種学, 植物遺伝学キーワード
コムギ, スペルトコムギ, 遺伝子, ゲノム, 遺伝資源, 遺伝的多様性研究紹介
私たちの研究室では、「コムギの育種(品種改良)」に関わる研究を行っています。特に、「スペルトコムギ」という、難脱穀性や長稈など原始的な特性を多く残している在来品種に着目しています。スペルトコムギは、不良環境への適応性など近代のコムギにはない有用な特性を持っていると期待されていますが、その多くがいまだ厳密に評価されていません。またスペルトコムギは、パンにしたときの独特の味や香り,高い栄養価によって、現在ヨーロッパを中心に再び栽培が広がっています。
私たちは,スペルトコムギの持つ有用遺伝子を北海道のコムギ育種で利用することを目的に、①種子のタンパク含量や栄養価(ミネラル含量)、②出穂期や穂発芽抵抗性、倒伏耐性(強稈性)など収量性や適応性に関わる形質、③リン吸収能の向上に関わる根の形態や機能、④農業におけるアーバスキュラー菌根菌との共生関係の利用、など様々なテーマについて、世界の遺伝資源の評価とDNAマーカーやゲノム情報を利用した有用遺伝子の探索・同定を進めています。またスペルトコムギの持つ高い栄養価や風味を取り入れた、大学発の新たなパン用コムギ品種の開発にもチャレンジしています.
研究紹介画像(その1)
研究紹介画像(その2)
研究紹介画像(その3)
【改良後】現在取り組んでいる研究テーマ一覧
【改良前】現在取り組んでいる研究テーマ一覧
関連産業分野
所属学会
Editor
Editorial Board
プロジェクト
学部生向け
卒業研究として指導可能なテーマ
メッセージ
学生の皆さんと一緒に考えながら帯広畜産大学でしかできない新しい研究を展開していければと思っています。
スペシャルコンテンツ「ぎゅ牛〜っとちくだい」
スペシャルコンテンツ「畜大人インタビュー」
英語情報
基本情報
氏名
ONISHI Kazumitsu職階
Professor学位
D.Agr.資格
学歴・職歴
2000 Graduate School of Agriculture, Hokkaido University (Complete Doctoral Degree)2009 Assistant Professor, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
2014- Associate Professor, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
自己紹介
I'm from Kobe City, Hyogo Prefecture. I've been researching in Hokkaido since I've longed for Hokkaido and entered university.
備考
居室
居室のある建物
General Research Building 1部屋番号
E3202-4部屋番号をウェブサイトに掲載希望
Yes学部(ユニット)
所属ユニット
Plant Production Program大学院(専攻・コース)
所属専攻・コース(その1)
Doctoral and Master's Program of Animal Science and Agriculture/Plant Production Science所属専攻・コース(その2)
畜産科学専攻博士後期課程所属・担当
所属
Research Department/Department of Agro-environmental Science/Division of Plant Production Science/Section of Plant Production Scienceリンク
研究室(名称)
研究室(ウェブサイトURL)
Researchmap
https://researchmap.jp/kazumitsuonishi?lang=en研究業績・特許(J-GLOBAL)
研究紹介
My Dream
Create a new wheat variety研究テーマ
Search and identification of useful genes of spelt and its utilization in breeding研究分野
Plant breeding, Plant geneticsキーワード
Wheat, Spelt, Gene, Genome, Genetic resources, Genetic diversity研究紹介
Our laboratory conducts research related to the breeding of wheat (breed improvement). We're focusing spelt, a traditional variety that retains many primitive characteristics. For example, it's a non-free threshing kind of wheat and it has a long culm length. Spelt flour is expected to have useful properties that aren't found in modern varieties of wheat, such as adaptability to poor environments. However, many of its properties have yet to be rigorously evaluated. Spelt is being cultivated once again, mainly in Europe, due to its unique taste and its high nutritional value when baked in bread.
We aim to breed Hokkaido wheat that has the useful genes of spelt. For that, we evaluate genetic resources from around the world and discover and identify useful genes by using DNA markers and genome information. Our focus is on (1) the protein content and nutritive value (mineral content) of grains, (2) characteristics related to yield and adaptability, such as sprouting season, sprouting resistance, and lodging resistance (a property associated with culm stiffness), (3) the form and function of roots, which lead to improved phosphorus absorption, (4) the agricultural use of symbiotic relationships between arbuscular mycorrhizae and wheat. We also try to develop new “university brand” wheat varieties for bread that have the high nutritional value and rich flavor of spelt flour.
研究紹介画像(その1)
研究紹介画像(その2)
研究紹介画像(その3)
現在取り組んでいる研究テーマ一覧
関連産業分野
所属学会
Editor
Editorial Board