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大西 一光

日本語情報

基本情報

氏名

大西 一光

氏名よみがな(教員一覧並び順決定時のみ利用)

おおにしかずみつ

職階

教授

学位

博士(農学)

資格

学歴・職歴

2000 北海道大学大学院農学研究科 博士課程 修了
2009 帯広畜産大学 助教
2014- 現職

自己紹介

兵庫県神戸市の出身です。北海道に憧れて大学に来て以来、ずっと北海道で研究を続けています。

写真1

写真2

備考

連絡先

電話番号

0155-49-5621

FAX番号

メールアドレス

onishi@obihiro.ac.jp

居室

居室のある建物

総合研究棟I号館

部屋番号

E3202-4

部屋番号をウェブサイトに掲載希望

はい

学部(ユニット)

所属ユニット

植物生産科学ユニット

大学院(専攻・コース)

所属専攻・コース(その1)

畜産科学専攻植物生産科学コース

所属専攻・コース(その2)

畜産科学専攻博士後期課程

所属・担当

所属

研究域環境農学研究部門/植物生産科学分野/植物生産科学系

リンク

研究室(名称)

研究室(ウェブサイトURL)

Researchmap

https://researchmap.jp/kazumitsuonishi

研究業績・特許(J-GLOBAL)

その他のリンク(その1)

研究シーズ : https://www.obihiro.ac.jp/facility/crcenter/seeds/375

その他のリンク(その2)

帯広畜産大学で自分のやりたい研究を見つけよう! : https://www.obihiro.ac.jp/find-research/category/food

研究紹介

My Dream

研究室で新しいコムギ品種を作る

研究テーマ

スペルトコムギの持つ有用遺伝子の探索・同定と育種利用

研究分野

植物育種学, 植物遺伝学

キーワード

コムギ, スペルトコムギ, 遺伝子, ゲノム, 遺伝資源, 遺伝的多様性

研究紹介

私たちの研究室では、「コムギの育種(品種改良)」に関わる研究を行っています。特に、「スペルトコムギ」という、難脱穀性や長稈など原始的な特性を多く残している在来品種に着目しています。スペルトコムギは、不良環境への適応性など近代のコムギにはない有用な特性を持っていると期待されていますが、その多くがいまだ厳密に評価されていません。またスペルトコムギは、パンにしたときの独特の味や香り,高い栄養価によって、現在ヨーロッパを中心に再び栽培が広がっています。

私たちは,スペルトコムギの持つ有用遺伝子を北海道のコムギ育種で利用することを目的に、①種子のタンパク含量や栄養価(ミネラル含量)、②出穂期や穂発芽抵抗性、倒伏耐性(強稈性)など収量性や適応性に関わる形質、③リン吸収能の向上に関わる根の形態や機能、④農業におけるアーバスキュラー菌根菌との共生関係の利用、など様々なテーマについて、世界の遺伝資源の評価とDNAマーカーやゲノム情報を利用した有用遺伝子の探索・同定を進めています。またスペルトコムギの持つ高い栄養価や風味を取り入れた、大学発の新たなパン用コムギ品種の開発にもチャレンジしています.

研究紹介画像(その1)

スペルトコムギ

研究紹介画像(その2)

圃場調査

研究紹介画像(その3)

ハウス調査

【改良後】現在取り組んでいる研究テーマ一覧

【改良前】現在取り組んでいる研究テーマ一覧

関連産業分野

所属学会

Editor

Editorial Board

プロジェクト

学部生向け

卒業研究として指導可能なテーマ

メッセージ

学生の皆さんと一緒に考えながら帯広畜産大学でしかできない新しい研究を展開していければと思っています。

スペシャルコンテンツ「ぎゅ牛〜っとちくだい」

スペシャルコンテンツ「畜大人インタビュー」

英語情報

基本情報

氏名

ONISHI Kazumitsu

職階

Professor

学位

D.Agr.

資格

学歴・職歴

2000 Graduate School of Agriculture, Hokkaido University (Complete Doctoral Degree)
2009 Assistant Professor, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
2014- Associate Professor, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine

自己紹介

I'm from Kobe City, Hyogo Prefecture. I've been researching in Hokkaido since I've longed for Hokkaido and entered university.

備考

居室

居室のある建物

General Research Building 1

部屋番号

E3202-4

部屋番号をウェブサイトに掲載希望

Yes

学部(ユニット)

所属ユニット

Plant Production Program

大学院(専攻・コース)

所属専攻・コース(その1)

Doctoral and Master's Program of Animal Science and Agriculture/Plant Production Science

所属専攻・コース(その2)

畜産科学専攻博士後期課程

所属・担当

所属

Research Department/Department of Agro-environmental Science/Division of Plant Production Science/Section of Plant Production Science

リンク

研究室(名称)

研究室(ウェブサイトURL)

Researchmap

https://researchmap.jp/kazumitsuonishi?lang=en

研究業績・特許(J-GLOBAL)

研究紹介

My Dream

Create a new wheat variety

研究テーマ

Search and identification of useful genes of spelt and its utilization in breeding

研究分野

Plant breeding, Plant genetics

キーワード

Wheat, Spelt, Gene, Genome, Genetic resources, Genetic diversity

研究紹介

Our laboratory conducts research related to the breeding of wheat (breed improvement). We're focusing spelt, a traditional variety that retains many primitive characteristics. For example, it's a non-free threshing kind of wheat and it has a long culm length. Spelt flour is expected to have useful properties that aren't found in modern varieties of wheat, such as adaptability to poor environments. However, many of its properties have yet to be rigorously evaluated. Spelt is being cultivated once again, mainly in Europe, due to its unique taste and its high nutritional value when baked in bread.

We aim to breed Hokkaido wheat that has the useful genes of spelt. For that, we evaluate genetic resources from around the world and discover and identify useful genes by using DNA markers and genome information. Our focus is on (1) the protein content and nutritive value (mineral content) of grains, (2) characteristics related to yield and adaptability, such as sprouting season, sprouting resistance, and lodging resistance (a property associated with culm stiffness), (3) the form and function of roots, which lead to improved phosphorus absorption, (4) the agricultural use of symbiotic relationships between arbuscular mycorrhizae and wheat. We also try to develop new “university brand” wheat varieties for bread that have the high nutritional value and rich flavor of spelt flour.

研究紹介画像(その1)

研究紹介画像(その2)

研究紹介画像(その3)

現在取り組んでいる研究テーマ一覧

関連産業分野

所属学会

Editor

Editorial Board

プロジェクト