教員個人情報 確認用ページ

三上 奈々

日本語情報

基本情報

氏名

三上 奈々

氏名よみがな(教員一覧並び順決定時のみ利用)

みかみなな

職階

准教授

学位

博士(水産科学)

資格

管理栄養士, 公認スポーツ栄養士

学歴・職歴

2006年 藤女子大学人間生活学部食物栄養学科 卒業
2008年 北海道大学大学院水産科学院海洋応用生命科学専攻博士前期課程 修了
2011年 北海道大学大学院水産科学院海洋応用生命科学専攻博士後期課程 修了
2011-2012年 山口県立大学看護栄養学部栄養学科 助手
2012-2015年 札幌医科大学医学部フロンティア医学研究所 特任助教
2015-2018年 札幌医科大学医学部フロンティア医学研究所 助教
2018年- 現職

自己紹介

小樽出身です。趣味は水泳とスクーバダイビング、旅をすることです。

写真1

写真2

備考

連絡先

電話番号

0155-49-5570

FAX番号

0155-49-5570

メールアドレス

nanam@obihiro.ac.jp

居室

居室のある建物

総合研究棟Ⅲ号館

部屋番号

505

部屋番号をウェブサイトに掲載希望

はい

学部(ユニット)

所属ユニット

食品科学ユニット

大学院(専攻・コース)

所属専攻・コース

畜産科学専攻食品科学コース

所属・担当

所属(その1)

グローバルアグロメディシン研究センター/農畜産学研究部門

所属(その2)

研究域生命・食料科学研究部門/食品科学分野/食品加工利用学系

所属(その3)

産学連携センター/産学連携推進室長

所属(その4)

次世代農畜産技術実証センター/食品研究推進分野

リンク

研究室(名称)

畜肉保蔵学

研究室(ウェブサイトURL)

Researchmap

https://researchmap.jp/nana33

研究業績・特許(J-GLOBAL)

https://jglobal.jst.go.jp/detail?JGLOBAL_ID=201501092034352663&rel=0

研究シーズ : https://www.obihiro.ac.jp/facility/crcenter/seeds/365

研究紹介

My Dream

ラボからフィールドまで、食糧と栄養を様々な視点で見つめる研究者になること

研究テーマ

微生物を活用した食肉製品の研究、動物の生体内における脂質成分の代謝・移行の研究

研究分野

畜産物利用

キーワード

ドライ熟成肉, 発酵食肉製品, カロテノイド, 抗酸化作用, 生活習慣病予防, スポーツ栄養

研究紹介

食肉そのものにとどまらず、バイオテクノロジーや栄養機能性を活かした畜産物製品の研究をしています。何かの現象(効果)が起こったときに、「どうしてだろう?」と深堀りして考えることがサイエンスの醍醐味だと思っています。既存の方法に加え、新しい技術・知識を活用し、その謎を明らかにする(研究成果を出す)ことが目標です。現在は、ドライ熟成肉において真菌類が肉質に与える影響や、細菌類を添加した発酵ソーセージの品質特性など、微生物の働きを活用した食肉製品を中心に研究しています。日々進化するサイエンスのフィールドの中で、多くのことを吸収し、アウトプットできるよう一歩一歩努力していきたいと思っています。

研究紹介画像

研究の一例

【改良後】現在取り組んでいる研究テーマ一覧

  • ドライ熟成肉における真菌類の働きと旨味・香りに関する研究                                                     
  • 発酵ソーセージの品質特性に関する研究                   
  • カロテノイドを添加した食肉加工製品の品質特性に関する研究          
  • 哺乳類の生体内における脂質成分の代謝・移行に関する研究                                                                                              

【改良前】現在取り組んでいる研究テーマ一覧

  • 食品機能成分を活用した食肉加工品における品質特性への影響

関連産業分野

所属学会

Editor

Editorial Board

プロジェクト

学部生向け

卒業研究として指導可能なテーマ

メッセージ

スペシャルコンテンツ「ぎゅ牛〜っとちくだい」

スペシャルコンテンツ「畜大人インタビュー」

英語情報

基本情報

氏名

MIKAMI Nana

職階

Associate Professor

学位

Ph.D.(Fisheries science)

資格

Dietitian ,Sports dietitian

学歴・職歴

March, 2006 Department of Food Science and Human Nutrition, Faculty of Human Life Science, Fuji Women's University, Hokkaido, Japan
March, 2008 Graduate School of Fisheries Sciences, Hokkaido University, Hokkaido, Japan (Master degree)
March, 2011 Graduate School of Fisheries Sciences, Hokkaido University, Hokkaido, Japan (Doctor degree)
April, 2011 - November, 2012 Assistant, Faculty of Nursing and Human Nutrition, Yamaguchi Prefectural University, Yamaguchi, Japan
December, 2012 - March, 2015 Assistant professor (Project researcher) , School of Medicine, Sapporo Medical University, Hokkaido, Japan
April, 2015 - March, 2018 Assistant professor, School of Medicine, Sapporo Medical University, Hokkaido, Japan
April, 2018 - Present Assistant professor, Department of Life and Food Sciences, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine, Hokkaido, Japan

自己紹介

I'm from Otaru city in Hokkaido. I love swimming and scuba diving. I've studied functional effects of food components for human health. I have just started to apply them for food processing and develop health foods.

備考

居室

居室のある建物

General Research Building 3

部屋番号

3-505

部屋番号をウェブサイトに掲載希望

Yes

学部(ユニット)

所属ユニット

Food Science Program

大学院(専攻・コース)

所属専攻・コース

Doctoral and Master's Program of Animal Science and Agriculture/Food Science

所属・担当

所属(その1)

Research Center for Global Agromedicine/Department of Agriculture and Animal Science

所属(その2)

Research Department/Department of Life and Food Sciences/Division of Food Science/Section of Food Technology and Biotechnology

所属(その3)

Center for Industry-University Collaboration/産学連携推進室長

所属(その4)

Agritech and Livestock Innovation Hub/Food Science Research Promotion Division

リンク

研究室(名称)

Meat Science

研究室(ウェブサイトURL)

Researchmap

https://researchmap.jp/nana33/?lang=english

研究業績・特許(J-GLOBAL)

https://jglobal.jst.go.jp/en/detail?JGLOBAL_ID=201501092034352663&rel=0

研究紹介

My Dream

Development of attractive and healthy foods on applying functional components

研究テーマ

Studies of meat products on applying functional components

研究分野

Meat science

キーワード

Meat products, Carotenoids, Aging meat, Anti-oxidant, Prevention of lifestyle-related diseases

研究紹介

I'm focusing on effects on characteristics (texture, color, storage stability, lipid oxidation etc...) of meat products by addition of functional food compounds. Additionally, the products can be possible to play an important role for human health. I aim to develop attractive meat products meet both the needs.

研究紹介画像

Study design

現在取り組んでいる研究テーマ一覧

  • Effects on characteristics of meat products by addition of functional food components

関連産業分野

所属学会

Editor

Editorial Board

プロジェクト