日本語情報
基本情報
氏名
福島 道広氏名よみがな(教員一覧並び順決定時のみ利用)
ふくしまみちひろ職階
教授学位
博士(農学)資格
学歴・職歴
1985年 帯広畜産大学大学院畜産研究修士課程修了1989年 帯広畜産大学畜産学部助手
1996年 農学博士(北海道大学)
1999年 帯広畜産大学畜産学部助教授
2001年〜2002年 オーストラリアCSIRO文科省在外研究員
2007年 帯広畜産大学畜産学部教授
現在に至る
自己紹介
札幌出身です。研究分野は、栄養生化学で食品成分の健康機能性の解析,とくに生活習慣病に深く関与するコレステロール代謝および腸内環境の改善効果に関する研究をしています。
写真1
写真2
備考
連絡先
電話番号
0155-49-5557FAX番号
0155-49-5577メールアドレス
fukushim@obihiro.ac.jp居室
居室のある建物
総合研究棟3号館部屋番号
508部屋番号をウェブサイトに掲載希望
はい学部(ユニット)
所属ユニット
食品科学ユニット大学院(専攻・コース)
所属専攻・コース(その1)
畜産科学専攻/食品科学コース所属専攻・コース(その2)
畜産科学専攻博士後期課程所属・担当
所属
研究域/生命・食料科学研究部門/食品科学分野/食品加工利用学系リンク
研究室(名称)
栄養生化学研究室研究室(ウェブサイトURL)
Researchmap
https://researchmap.jp/read0167534研究業績・特許(J-GLOBAL)
研究シーズ : https://www.obihiro.ac.jp/facility/crcenter/seeds/359
研究紹介
My Dream
食への探求研究テーマ
食を科学する研究分野
栄養機能科学, 栄養生化学, 栄養生理学, 腸内細菌学, 消化管生理学, 脂質代謝学, 糖質代謝学, 腸管免疫学キーワード
プロバイオティクス, プレバイオティクス, 乳酸菌, ビフィズス菌, レジスタントスターチ, オリゴ糖, 食物繊維, ペプチド, ポリフェノール, 腸内環境, 抗肥満, 腸管免疫機能, 抗酸化研究紹介
健康増進に向けた研究では腸内細菌叢や腸内発酵特性を明らかにすることが重要である。その中でプロバイオティクスおよびプレバイオティクスの研究が急速に進んできている。私はこれらの健康機能に関して先駆的な実験研究を進めてきた。
プロバイオティクスの健康機能性については、数種類の細菌および酵母からなる複合菌調製物の投与がラットの血清コレステロールを低下させることを見出し、その機序として肝臓におけるコレステロール合成の低下、ならびに複合菌によってミセル形成阻害による糞中へのコレステロールおよび胆汁酸結合による胆汁酸排泄の増加が関与することを明らかにした。これらの結果は複合菌がラットの盲腸内で短鎖脂肪酸の増加など発酵に起因している可能性を明らかにした。
プレバイオティクスの健康機能性については、食品に含まれている数多くの難消化性多糖類の腸内改善効果を解明してきた。キノコ類から調製した食物繊維が肝臓におけるLDL受容体の遺伝子発現を増加させる結果、血清コレステロールを低下させることを見出した。この作用機序としてキノコ繊維が腸内発酵を促したことに起因している可能性を明らかにした。また、豆類では、とくに小豆やインゲン豆に含まれているレジスタントスターチが盲腸内短鎖脂肪酸の増加に伴い、コレステロール排泄増加につながっている。さらには、ジャガイモ澱粉にはリン含量が多く、腸内細菌叢や短鎖脂肪酸量の産生増加により腸内環境改善作用を有していることを明らかにした。それ以外にも米粉が腸内発酵を改善し、ムチンおよび分泌型IgA等の腸粘膜バリア機能を向上させることを見出した。最近ではin vivoによる腸内発酵試験に代わりin vitroによる腸内発酵モデルを構築し、簡易的に腸内発酵特性を明らかにしており、重合度の異なるイヌリンによる発酵試験の結果、重合度の低いイヌリンほど発酵速度が早く、アンモニア産生を抑制することを明らかにした。
以上のようにプロバイオティクスおよびプレバイオティクスにより腸内環境の改善が脂質代謝改善および腸粘膜バリヤ機能改善などに寄与することを学会、世界へ発信している。現在食品の組合せによる腸内発酵特性について研究を進めている。
研究紹介画像
【改良後】現在取り組んでいる研究テーマ一覧
- 「プロバイオティクス・プレバイオティクス」とは、口から摂取され、生きたまま腸に到達し、カラダの健康に役立つ微生物のこと、または腸内細菌、とくに乳酸菌やビフィズス菌など善玉菌を増殖させる物質と定義されている。そこで食品成分と腸内環境改善との関係、とくに生活習慣病に深く関与している抗肥満効果、抗酸化効果、解毒作用、腸管免疫効果に関する研究を進めている。
【改良前】現在取り組んでいる研究テーマ一覧
- 「プロバイオティクス・プレバイオティクス」とは、口から摂取され、生きたまま腸に到達し、カラダの健康に役立つ微生物のこと、または腸内細菌、とくに乳酸菌やビフィズス菌など善玉菌を増殖させる物質と定義されている。そこで食品成分と腸内環境改善との関係、とくに生活習慣病に深く関与している抗肥満効果、抗酸化効果、解毒作用、腸管免疫効果に関する研究を進めている。
関連産業分野
医薬品, 食品, 農産物, 畜産物所属学会
日本栄養・食糧学会, 日本農芸化学会, 日本食物繊維学会, 日本油化学会Editor
Editorial Board
- British Journal of Nutrition 2010年-2017年
- Journal of Nutritional Science 2012年-2017年
- Biosience, Biotechnology, and Biochemistry 2012年-2015年
- ルミナコイド研究 2014年-現在
プロジェクト
学部生向け
卒業研究として指導可能なテーマ
メッセージ
スペシャルコンテンツ「ぎゅ牛〜っとちくだい」
スペシャルコンテンツ「畜大人インタビュー」
英語情報
基本情報
氏名
FUKUSHIMA Michihiro職階
Professor学位
Ph.D. Agr.資格
学歴・職歴
1985: Graduate School of Agriculture and Animal Husbandry, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine (Completed Master's Degree)1989: Research Ferrow, School of Animal and Agriculture, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
1996: Ph.D. Agr., Hokkaido University
1999: Associate Professor, School of Animal and Agriculture, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
2001-2002: Monbusyo Fellowship Program for Japanese Scholars and Researchers to Study Abroad, CSIRO, Australia
2007-: Professor, School of Animal and Agriculture, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
自己紹介
I'm from Sapporo. My research is on nutritional biochemistry, and I analyze the health functionality of food components, conduct research on cholesterol metabolism, which is deeply involved in lifestyle-related diseases, and conduct research on the effects of improving the intestinal environment.
備考
居室
居室のある建物
General Research Building 3部屋番号
508部屋番号をウェブサイトに掲載希望
Yes学部(ユニット)
所属ユニット
Food Science Program大学院(専攻・コース)
所属専攻・コース(その1)
Doctoral and Master's Program of Animal Science and Agriculture/Food Science所属専攻・コース(その2)
畜産科学専攻博士後期課程所属・担当
所属
Research Department/Department of Life and Food Sciences/Division of Food Science/Section of Food Technology and Biotechnologyリンク
研究室(名称)
Laboratory of nutritional biochemistry研究室(ウェブサイトURL)
Researchmap
https://researchmap.jp/read0167534?lang=en研究業績・特許(J-GLOBAL)
研究紹介
My Dream
Quest for food研究テーマ
Science food研究分野
Nutritional functional science, Nutritional biochemistry, Nutritional physiology, Intestinal bacteriology, Gastrointestinal physiology, Lipid metabolism, Carbohydrate metabolism, Intestinal immunologyキーワード
Probiotics, Prebiotics, Lactic acid bacteria, Bifidobacterium, Resistant starch, Oligosaccharide, Dietary fiber, Peptide, Polyphenol, Intestinal environment, Anti obesity, Intestinal immune function, Antioxidant研究紹介
In research for health promotion, it's important to clarify intestinal flora and the characteristics of fermentation in the intestines. Research on probiotics and prebiotics is progressing with particular rapidity. I've worked on pioneering experiments and research on their health functionality.
Concerning the health functionality of probiotics, I've discovered that the administration of complex bacterial preparations made with several bacteria and yeasts reduces serum cholesterol in rats, and I've clarified the mechanism behind this, which involves decreased hepatic cholesterol synthesis, increased cholesterol in excreta due to the inhibition of micelle formation, and increased bile acid secretion due to bile acid binding. These results show that complex bacteria may cause fermentation that leads to increases in short-chain fatty acids in the appendix of rats.
Concerning the health functionality of prebiotics, I've clarified the intestinal improvements afforded by the numerous unavailable carbohydrates in food. I've found that dietary fiber from mushrooms reduces serum cholesterol by increasing the gene expression of LDL receptors in the liver. I've clarified the possible mechanism of action whereby mushroom fiber promotes intestinal fermentation. Regarding beans, the resistant starch in adzuki beans and kidney beans helps to increase the excretion of cholesterol in line with increases in short-chain fatty acids in the appendix. I've also clarified that potato starch has a high phosphorus content and stimulates the production of intestinal flora or short-chain fatty acids, thereby improving the intestinal condition. In addition, I've discovered that rice flour improves intestinal fermentation and enhances the barrier function of the intestinal mucosa, which includes mucin and secretory IgA. Recently, I built an in vitro intestinal fermentation model to take the place of in vivo intestinal fermentation testing, identified the characteristics of intestinal fermentation, and clarified through a fermentation test of inulin with different degrees of polymerization that inulin with a lower degree of polymerization has a higher fermentation rate and inhibits the production of ammonia.
As noted above, improvements to the intestinal environment afforded by probiotics and prebiotics contribute to enhanced lipid metabolism and intestinal mucosa barrier function. I present these results to the world, including at academic conferences. Currently, I'm pursing research on how the characteristics of intestinal fermentation differ for different combinations of food.
研究紹介画像
現在取り組んでいる研究テーマ一覧
- Probiotics are microorganisms ingested from the mouth, reaching the intestine alive, and helping the health of the body. And Prebiotics are compounds inducing the growth of benefit microorganisms, especially lactic acid bacteria and bifidobacteria. I'm pursing research on the relationship between food ingredients and improvement of intestinal environment, especially antiobesity effect, antioxidant effect, detoxification effect and intestinal immune effect.
関連産業分野
Medicine, Food, Agricultural products, Livestock products所属学会
Japan Society of Nutrition and Food Science, Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry, Japanese Association for Dietary Fiber Research, Japan Oil Chemists' SocietyEditor
Editorial Board
- British Journal of Nutrition; 2010-2017
- Journal of Nutritional Science; 2012-2017
- Biosience, Biotechnology, and Biochemistry; 2012-2015
- Luminacoids Research; 2014-present